Какъв паркет да изберем?

Разнообразието от видове и цени за паркет на пазара в момента е огромно. Но има едно основно разделение - на естествен и ламиниран.

Естественият паркет обикновено се прави от дъб, бук, ясен, череша, акация или орех. Масово у нас се купува бук, който е двойно по-евтин от дъбовия, но според експертите дъбовият не е толкова уязвим от влагата. От особено значение е и монтажът на паркета - той трябва много здраво да се прилепи към основата. Замазката, върху която ще се постави, трябва задължително да е с влажност 9%, съветват експертите.

Буковият паркет е по-мек като материал и се различава от дъбовия по лекия червеникав оттенък. Обикновено се дели на 1-во и 2-ро качество, но някои фирми го разделят и на повече. Дъбовият паркет е по-твърд като материал и е с кехлибарен оттенък. Първото качество се познава по това, че няма никаква разлика в оцветяването от кората към сърцевината, всички нишки са разположени в една посока без разноцветие и чворчета. Разликата в цената между отделните качества е около 15%, казват производителите. Цените на квадратен метър български паркет варират между 20 и 60 лв. Допълнително трябва да се предвидят и 16 лв. за монтаж и пари за лепилата.

Вносният паркет струва от 40 до 200 лв./кв.м, а луксозният - и по-скъпо. У нас има внос от Швеция, Китай, Индонезия и Тайван. Повечето вносен паркет от Изтока е направен от екзотично дърво като ироко, арбо и махагон.

Докато естественият паркет поддържа добра топлоизолация и създава чувство за уют, ламинираният паркет е по-скоро за офиси и обществени заведения

Той е значително по-евтин, дълготраен, устойчив на влага и е с бърз и лесен монтаж. При необходимост може да се демонтира и да се сложи в друго помещение. Лесен е за поддръжка, защото не се налага да се цикли. Имитира почти всички класически и екзотични видове дърво - бук, дъб, клен, ела, орех, череша, круша, бамбук, венге, магнолия, акация и др.

При ламинирания паркет качеството определя цената. Вносителите на паркет казват, че има много добри чужди фирми, произвеждащи ламинат, който може да измести по качество дори естествения паркет. В България се пазарува масово такъв паркет, но на цени от най-ниския сегмент.

Системата на лепене на дъските вече почти никъде не се прилага. Сглобяването става по т.нар. "клик" система, при която дъските се закопчават една за друга.

У нас се продават три класа ламинат в зависимост от натовареността на помещението. Няма производители и всичко по магазините е внос. Полският паркет струва между 10.30 и 16.90 лв./кв.м. Австрийският е между 12.30 и 14.30 лв./кв.м. По-луксозният белгийски струва около 40-50 лв. Монтажът е 2 лв./кв.м.

Източник: segabg.com