Монтиране на ламиниран паркет

Преди да пристъпим към монтиране, ламинирания паркет трябва да лежи в средата на стаята в продължение на 48 часа при стабилна температура по висока или равна на 18 градуса и относителна влажност не по-голяма от 70%.

Обърнете внимание: всички пакети трябва да бъдат добре запечатани.
Тази процедура е необходима за темпериране или иначе казано адаптация към климата на помещението.


Ако монтирате ламината сами внимателно прочетете упътването, копие от което има във всеки пакет.

За монтирането ще ви трябват следните инструменти:

  • чук
  • помощно парче от ламината, което да удряма с чука за да не нараним дъските
  • ръчен трион за дърво или зеге
  • скоба с помощта на която се монтират последните панели
  • клинове за фиксиране на ламинираните дъски на разстояние от стената
  • полиетиленова подложка в случай че ламината се полага върху бетон в качеството на пароизолация
  • битумна или коркова 2мм звукопоглъщаща подложкаОбърнете внимание: ламината не се полага в бани, тоалетни, сауни и други помещения с повишена влажност.


Ламинирания паркет се захваща на плаващ принцип - абсолютно се забранява захващането му за основата с винтове, пирони или лепила.
Обърнете внимание: всички пакети трябва да са цели и неразпечатвани. А плоскостите да не са с повредени ръбове.

Поставянето на ламината е възможно върху линолеум, паркет или други основи, при положение, че те са равни и влажността им е под нормите. Не е желателно поставянето на ламината върху килими и други, основи при които имаме ефект на "статичен разряд".

Ако се поставя ламината на бетонна основа, то относителната влажност не трябва да превишава 2.5%. Всички неравности по-големи от 3мм за линеен метър трябва да бъдат изгладени. Основата трябва да бъде чиста, суха и равна.

Започнете поставянето на ламината, така че слънчевата светлина през прозореца да пада по дължина на линиите. В случай, че светлината пада перпендикулярно - снадките ще личат повече.

обърнете внимание: може да положите ламината върху подово отопление, само ако то е водно. Това е свързано с факта, че при рязко нагряване ламината се разширява бързо, което води до нарушение на съединенията и образуване на цепнатини.

Ако поставяте ламината на бетонна основа, то ще се нуждаете от полиетиленова подложка за пароизолация от влагата в основата. Върху нея се разстила друга звъкопоглъщаща подложка, върху която ще монтирате ламината. В случай, че монтирате ламината върху линолеум или дървено покритие - пароизолацията не е нужна.

Поставянето на ламината започва с направата на първи ред от две дъски, при тяхното поставяне слагаме клинове, които фиксират ламината на разстояние от 7 - 15мм. от стената. Тези разстояния са необходими, за да може ламината да се разширява и свива свободно без да се опира в стената. Ако вашият ламиниран паркет се надуе, то твърде вероятно е точно това правило да не е изпълнено.

След оформянето на първият ред пристъпваме към втория.

Обърнете внимание: профeсионалистите винаги монтират ламината през половин дъска, така че шарката напомня тухлена стена. В инструкциите е упоменато, че разминаването между редовете трябва да е минимум 20см. Панелите на втория ред се монтират към първия под ъгъл 20 градуса.
Обърнете внимание:, втората дъска от първия ред все още не е захваната, а само е прекарана до клиновете.
  
След това продължаваме оформянето на втория ред, без да свързваме вторите дъски от двата реда, както е показано на рисунката.
 
След това свързваме четирите панела, като те ще служат за основа на следващите редове.

Обърнете внимание, фиксиращите клинове трябва да останат по местата си.
 
След това монтираме и останалите редове както е показано на схемата.

За монтажа на последните дъски използваме скобата. Тя позволява без много усилия съединяването с предишния панел.

Обърнете внимание: по какъв начин свързваме последния панел. Дадената схема значително ще опрости оразмеряването на последната дъска.
 
Дадената схема позволява нагледно да видим решението на проблема с минаване на ламината покрай тръбите на парното.

След монтирането на ламината може да преминем към цокъла. Тук е показана схемата за монтиране на цокъла с клипсове.
За повече информация виж тази статия:Поставяне на подови первази

Когато площа върху която монтираме ламината е по-широка или по-дълга от 12м. или площта е по-голяма от 120-150 кв.м. необходимо е да оставим компенсиращи фуги с размер 12-18мм. В противен случай може да се образуват цепки и да се наруши целостта на пода.
 
При поставяне на ламината до каси на врати, трябва или да оставим разстояние 10мм от касата или ако там няма да има перваз, който да закрие отвора просто да зарежем с триона каса. Целта е да осигурим на ламината "свобода" за разширяване или свиване.
 
Понякога при монтиране на ламината възникват ситуации, при които просто е невъзможно захващането на панелите с клипса. В такива случай се налага да изпилим част от щипката и да залепим двата панела с лепило.
 
Почистването на ламинирания паркет става със сух парцал при стайна температура и естествена влажност.

Може да използвате и някой почистващи препарати, които нямат абразивни съставки.

Обърнете внимание:Нито едно немонолитно покритие не обича абразивните и остри предмети, затова се постарайте да предпазвате ламината от подобни въздействия.